Ede megevé ebédem

3 hónapos Erasmusos kirándulás Ede városában a Cristalijke Hogheschoolban. CHE az egyetem neve, Ede meg a városé, így lett chede a blog.

Linkblog

holidy week & Queen's day

2009.04.29. 17:19 Gyertyán Balázs

 

Április 29. van, a királynő éjszakájának napja, ha lehet ezzel a képzavarral élni. Ma ünnepeljük azt, hogy holnap fogjuk ünnepelni a királynő szülinapját, a Queen's day-t. Ez az egyik legnagyobb nemzeti ünnep a hollandoknál, de nem olyan, mint nálunk egy márc. 15, vagy okt. 23, hanem ilyenkor hatalmaat buliznak, jelmezbe öltöznek, meg narancssárgára festenek midnent. Egyébként a királnyő januárban született, ez még a kettővel ez előtti királynő szülinapja, de a megszokás miatt már minden királynő szülinapját április 30-án ünneplik. Hogy jövőre mi lesz, az nagy kérdés, mert az a hír járja, hogy a királynő lemond a trónról a fia javára, és királyuk lesz. Ilyen 70 éve nem volt már, de állítólag úgy fogják megoldani a problémát, hogy Queen's day helyett 3 napos partyhétvégét fognak rendezni a király tiszteletére... tudnak élni.


 

Az ünnepi terveink a következőek: ma elmegyünk a törzshelyünkre, a Premierbe, ahol 80-as 90-es évek bulija lesz, aztán holnap Arnhemben ünnepeljük a királynőt, majd levezetésként este szintén Premier. A szünet hátralévő részében pedig valószínüleg aludni fogok. :)


 

Egyébként a szünet eddig kellemesen telt. Hétfőn Utrechtben voltunk, amiről itt valaki azt mondta, hogy hasonlít Velencéhez. Hát ez baromira nem így van, inkább Amszterdamhoz hasonlít (szerintem Velence annyira egyedi város, hogy arra semmi sem hasonlít), de ettől még nagyon kellem városka. Amszerdamnál azért kisebb, és kevesebb a turista, na meg persze nem akad az ember úton-útfélen coffie-shopba, meg prostikba. Lányokat azért láttunk, jól meg is ijedtünk, mert eléggé váratlanul ért minket, ahogy egy ksi utcáskában egyszercsak ott ültek a kirakatban.

A város nevezetességeiből két dolgot láttunk, az egyik egy gótikus torony, a másik pedig az ország legnagyobb bevásárlóközpontja. Bevásárló központból egyébként nincss túl sok, az Utechti az tényleg nagy, de pl. Rotterdamban nem találtunk ilyet, inkább a Váci utca féle bevásárló utcák jellemzőek.

 

 

 

Hazafelé Ádám nagyon rosszul érezte magát, úgy gondolta, hogy agyhártyagyulladást kapott. Valószínüleg inkább csak arról van szó, hogy nagyon ráfeszült arra, hogy ma jönnek a szülei. Ma pl. egész nap takarított, hogy minden rendben legyen. A feszültségtől, meg a takarítástól már egészen otthon éreztem magam...


 

A szállás viszont sokat javult az elmúlt napokban. Vasárnap épp a Forma1 előtt szólt a house keeper, hogy itt a TV-je, üzemeljük be. Úgyhogy a Forma1-et már a saját TV-nken néztük. Hétfőn pedig bekötötték a netet, ettől egyből elmúlt Ádám agyhártyagyulladása, de sajnos nem ér el a jel a szobámig, (de még csak a house keeper szomszéd szobájáig sem), úgyhogy most mindig mindenki a common roomban lóg és netezik. Mivel itt nincsen semmi sem letiltva, így végre be tudtam állítani a levelző programot is, és lehet torrentezni, úgyhogy sokat javult a komfort érzetem. Sajnos viszont elég instabil a net, és sokszor megszakad pl. msn-ezés közben.


 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chede.blog.hu/api/trackback/id/tr631093946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frrrr 2009.04.29. 19:43:14

"A feszültségtől, meg a takarítástól már egészen otthon éreztem magam..." :(

ezek már a saját képeid?

AttA 2009.04.29. 23:38:46

Igen ez tényleg kedves hazaszólás volt:P
Képzeld, minap fotózásról tanítottak bennünket, a bemutató képek szinte mindegyikén vonatok voltak (vonatbuzi volt a srác, aki előadott). Ez onnét jutott eszembe, hogy itt meg minden képen van legalább három bicikli:D

gyKati 2009.04.30. 12:11:37

A Premierről is feltehetnél képeket, kiváncsi vagyok, hova jársz szórakozni.

nagy mihály 2009.04.30. 23:31:55

Balikám az ijedségre egy piros pont. A képek viszont nagyon jók,ötletes a kerékpár tárolás.. Cikák

Gyertyán Balázs 2009.05.02. 01:10:05

@frrrr: Azért ne higgyétek, hogy nem hiányoztok, vagy otthonról a stressz jut eszembe, de tudjátok, mire gondolok!
süti beállítások módosítása