Ede megevé ebédem

3 hónapos Erasmusos kirándulás Ede városában a Cristalijke Hogheschoolban. CHE az egyetem neve, Ede meg a városé, így lett chede a blog.

Linkblog

Rotterdam

2009.04.20. 17:47 Gyertyán Balázs

Oké, sokáig nem írtam, shame on me, de most lassan-de-biztosan elkezdem pótolni a lemaradást. A bejegyzések jó rövidek lesznek, de legalább lesznek.

Ott kezdem, ahol abbahagytam:

Április 9-én Rotterdamban tettünk tanulmányi kirándulást, hogy megnézzük a helyi szemétégetőt. Ez egy speciális szemétégető, ugyanis a szemét összes részét újrahasznosítják, csak azt nem, amit nem tudnak (hamu), de azt meg elteszik, hogy ha esetleg lesz majd később olyan technológia, amivel fel lehet használni, akkor meglegyen. Ez merőben eltér a többi angol-német cég filozófiájától, ők ugyanis elássák a szemetet a földben, vagy leteszik valahol Kelet Európában. Itt meg termelik az áramot, valamint a későbbiekben fűteni si fogják a környék házait a felszabaduló energiával. Szóval a szemétégető tetszett. Persze ez egy részben privatizált vállalat, költségvetésük 30%-át kapják Rotterdamtól, és így is nehéz talpon maradniuk.


 

Egyébként Rotterdam inkább csalódás volt. Azt kell róla tudni, hogy a második legnagyobb Holland város, közel 600 000 lakossal (a legnagyobb a hatalmas 700 000-es Amszterdam), és a második világháborúban a németek a földel tették egyenlővé, így itt midnen épület új. Ennek ellenére a sok-sok felhőkarcoló között simán előfordul egy-egy kisebb, tipikusan Holland épület. Vannak jó kis boltok, villamso, metró, minden, ami kell, de mégis kicsit unalamasnak találtam.


 

Csütörtök este aztán elmentük bulizni a Premier nevű helyre. Ez nem igazi diszkó, inkább egy kávézó, ahol hangosan szól a zene. Olyasmi, mint pl. a Sugárban a CWS. Csak itt táncolnak az emberek. Illetve mi táncoltunk, a hollandok nem táncolós nemzet. Először nem értettük, miért nem táncolnak a holland fiúk, de amikor elkezdtek, akkor megértettük. Nagyon tisztelik a ritmust, úgyhogy nem lépnek rá. Viszont majd kiesett a szemük a magyar lányoktól. Érdekes tapasztalat volt, meglehetősen temperamentumosnak éreztem magam ezek között az emberek között. Ádámmal mi voltunk a buli királyai.

 

 

Kaptok néhány képet is, elvégre fotós volnék, csak lusta vagyok feltölteni. Az tuolsó kettőt hudocskámnak ajánlanám, itt füvesítik a házak tetejét is, hogy több legyen a zöld levegő.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chede.blog.hu/api/trackback/id/tr811076436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy mihály 2009.04.21. 12:10:09

Balikám nagyon szépek a képek. De elég hideg lehet, ahogy az öltözetetek mutatja. Öltözzetek is jól fel.Megkaptad a göngyölt receptjét? Dórika irta, hogy küld csomagot. Hogy oldjátok meg. Én is szivesen küldenék, ha lehet.
Amikor Te főztél az hogy sikerült? Izlett a társaságnak. Mi volt a menü?Fényképezzed le a kollégiumotokat és az egyetemet is. Milyen a menza? Puszi Cikák.

Veress Lea 2009.04.22. 14:32:47

Szia Bali!

Üdv., hogy újra jelentkezel. A fotók nagyon jók, a beszámoló is, annak meg különösen örülök, hogy "temperamentumos" vagy, légy szíves maradj is.
Amit a Cikák kérdeznek én is kérdezem. (Tudom csak röviden, mert elfoglalt vagy, ez OK), esetleg némi infót a tanulásról is!?

Puszi: Lea

Gyertyán Balázs 2009.04.22. 14:42:58

Nem főztem, ez pletyka. Terveztem, de eddig egyszer csináltam egy salátát, az borzasztó volt. Egy ideje készülök a revansra, meg egyébként is nagy a nyomás, hogy valamit villantsak. Mostmár beszereztem egy csomó midnent (hagymár, paradicsomot, uborkát stb.) úgyhogy lassan lesz valami. Majd írok róla midnenképp.
Viszont szoktam segíteni annak, aki főz. Meg mosogatok.

AttA 2009.04.22. 20:56:06

@LeCoq: Főzz mirelit pizzát;)

Gyertyán Balázs 2009.04.22. 21:22:46

@AttA: Nem tudok, nincs sütő:) Max kiolvasztani tudom mikróban, de ez elég undorítónak hangzik.

carpinusbetulus 2009.04.23. 01:42:25

Honnan tudod, lehet, hogy istenien tudsz pizzát hidrálni...
Hogyan tudták a rotterdamiak ilyen gyorsan lekoppintani a Megyeri-hidat?

AttA 2009.04.23. 13:40:39

@carpinusbetulus: Biztos holland vállalkozó építette nálunk, és párhuzamosan lemásolta saját magának Rotterdamba is:D
Szozsi: Majd tüzet raktok, és azon megsütitek a pizzát! Kicsit kockázatos, de ha bejön biztosan isteni lesz:P

Gyertyán Balázs 2009.04.23. 19:30:31

A tűz rakás nem hülyeség szívesen csinálnánk egy nagy szalonnasütést, csak nincs a környéken tűzrakóhely (lehet, hogy a nemzeti parkban nem is lehet), meg szalonna sincs (legalábbis zsírszalonna).
süti beállítások módosítása