Ede megevé ebédem

3 hónapos Erasmusos kirándulás Ede városában a Cristalijke Hogheschoolban. CHE az egyetem neve, Ede meg a városé, így lett chede a blog.

Linkblog

Archív 2.0

2009.04.04. 17:35 Gyertyán Balázs

Hirtelen nagyon sok szabadidőm lett, úgyhogy álljon itt a harmadik nap összefogalalója (ezzel az eddigi beszámolók el is fogytak):

"Harmadik nap

Ma igen csak korán kellett kelni, és annak ellenére, hogy ez sikerült, majdnem elkéstünk, mert útközben Gergőnek leesett a lánca. Eddig a 15 bicikliből 5 ment tönkre, ha jól tudom, nem tudom mi került ezeken 50 euróba (persze ez csak deposit, majd visszakapunk 35-öt, de így is sok egy bicajért, ami nem működik). A lányoknak ráadásul szinte mindegyik bicikli nagy, nem is tudják letenni a lábukat. És persze a lámpák sem működnek, pedig Jedlik Ányos -féle dinamót használnak...

A suli jó nagy, ahhoz képest, hogy itt kicsinek számít. Nagyon modern, és nagyon jól felszerelt, legalábbis magyar léptékkel (hollanddal nézve nem annyira). Nagyon sok a számítógép, minden teremben van projektor, viszont digitális táblát nem láttam még. Ja, és itt a projektorhoz számítógép is tartozik, nem úgy, mint otthon, ahol a tanárnak kell gondoskodnia a laptopról.

9:30-tól volt egy kis eligazítás, utána megmutatták az egyetemet, meg a menzát, aztán már volt is két óránk. Nagyon szenvedtem már a vége felé, de azért túléltem valahogy, és tök érthető volt a dolog. Számomra. Most esett le, hogy a média szakirányosok viszont még sosem hallottak erről a dologról... szegények.

Holland kultúra és nylev órából egy prezentációt kell tartani, én egy olyan csoportba kerültem, ahol egy román és egy töröklány van rajtam kívül (Szimóna és Gizem). De alakult tisztán magyar csapat is, mivel a 14 diákból 9 magyar. Kicsit gáz is, tegnap pl. a közösben végig magyarul beszéltünk, pedig ott volt a török lány is...

Az órarendből még nem sok mindent látok, az első két hét még valami bemelegítés lesz, de azért már most is sok óránk van, de utána jönnek az igazán komoly tárgyak. Jövő héten elutazunk Rotterdamba (az sem lesz olcsó mulatság), megnézzük a helyi szemétszedő vállalatot, és tanulmányozzuk a kommunikációjukat. Aztán ebből írunk egy házidolgozatot.

Bankszámlánkk mg mindig nincs, holnap beszélünk Suzanne-nal, ő a helyi koordinátor, megkérdezzük tőle, hogy a tavalyiak hogyan nyitottak számlát. Az itteni bankok mindig kérik a holland személyinek a számát, nekünk pedig nincs ilyen. A net dolog viszont lehet, hogy megoldódik, állítólag dolgoznak rajta, hogy a koleszban is legyen internet. Ettől még persze nem lesz több bútor. Az egyik holland srác szerint úgy néz ki a hely, mint egy hajléktalan szálló. Azt hittük viccel, de nem...

Viszont tegnap vettünk Ádámmal egy szendvicssütőt, így az már megoldódott, hogyan fogunk a szar kenyérből finomat csinálni. Sajtreszelőt is vettünk, pedig az van a szálláson. Mondjuk Tv-is van, csak nem működik. De majd a következő bevásárlás előtt jobban körülnézek. Az a baj, hogy itt 5-kor bezár a legtöbb bolt, meg az is, hogy ugyan mindent meg lehet venni, csak midnen elég drága. És néhány kajájuk még szar is, pl. van teljesen zsírmentes tej... Én nem ittam, csak a lányok vettek, de asszem végül kidobták, mert nagyon rossz volt."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chede.blog.hu/api/trackback/id/tr191046177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása